top of page

Woollahra Town House

 

The project involved a rethink of the internal planning and design of an 1970’s Woollahra Terrace. 

The project involved re-planning & Configuration of the terrace, connection of inaccessible & Uninhabitable sub-subterranean storage areas and a complete internal fit-out suitable for a high-end Woollahra Home.

The existing homes floor plan was poorly organised with unclear circulation.  The clients were interested in creative and innovative ideas to breath new life into the home and wanted to explore opportunities to connect inaccessible and awkward areas into practical and usable family spaces.

On the Ground floor, new openings were created in existing walls to create a more open plan, flexible and user friendly layout that featured a centralised kitchen. The concept was to design a plan that gave the clients flexibility to open and close off living zones, maximise ventilation through the property and enhance natural light

The first Floor involved renovation of three existing bedrooms and two bathrooms. Bulkheads & obstrustive structural elements were replaced with sculpted ceiling forms with large skylights washing natural light into the landing area and into the bathrooms.  

Through thoughful planning, the previously inaccessible  basement floor was connected with an staircase and the storage areas replanned to includes a family room, laundry, wine store, bathroom and gym. 

Warm, natural materials create a cohesive theme through the house. Timber joinery, stone threshold features and oak parquetry give the home a classic contemporary look and feel, and the revised circulation makes clever use of all available space.

Builder - Central Projects

Structural - Hyten Engineering

Town Planner - GSA Planning

Joinery - Summit Joinery

 

bottom of page